• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџићу лоше, прекинуто суђење
Караџићу лоше, прекинуто суђење Штампа Ел. пошта
Написао Vestionline   
четвртак, 14 октобар 2010 21:39

14. 10. 2010. 17:52h  | Vestionline

Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом прекинуто је данас због лошег здравственог стања оптуженог.

Председавајући судија О-Гон Квон одлучио је да, после скоро три сата заседања, прекине седницу пошто је одбрана упозорила да се Караџић не осећа добро и да је под дејством лекова. Судија је најпре предложио да се оптужени повуче, а да га на данашњој седници заступа правни саветник, али је Караџић то одбио и рекао да верује да ће моћи да издржи пошто су то што осећа, "остаци прехладе".


Заседање је прекинуто по завршетку испитивања балистичког стручњака Мирзе Сабљице, који је изјавио да је на месту експлозије гранате на сарајевској пијаци Маркале спровео стандардну истрагу и утврдио правац долета пројектила, али да није одредио упадни угао, већ да су то урадили други тимови.

У експлозији гранате на пијаци Маркале 5. фебруара 1994. погинуло је 67 људи, а за тај напад је оптужена Војска Републике Српске. Сабљица, сведок оптужбе, рекао је да је на место инцидента стигао пар сати после напада и да је затекао све као што је било у тренутку пада гранате, осим што су била однесена тела жртава.

Његова екипа је лоцирала кратер где је пао пројектил, калибра 120 милиметара, и после чишћења површинског слоја асфалта лоцирала је стабилизатор, забијен девет центиметара у асфалт, али га, по налогу суда, није дирала до доласка УНПРОФОР-а, чији га је припадник извадио.

Сабљица је навео да, колико се сећа, упадни угао није одређен, а правац долета био је 18 степени од севера ка североистоку, с толеранцијом од плус-минус пет степени. Граната је, према његовим речима, експлодирала у додиру са асфалтом. Сведок је нагласио да његов тим није утврђивао одакле је долетела граната, већ да су то касније радиле друге екипе пошто је истрага настављена наредних дана и додао да он, осим првог дана, није био на терену јер је завршио свој део посла.

Сабљица је рекао да је друго истраживање предводио судски вештак Берко Зечевић, професор на машинском факултету, и да су је истрагу спровела и међународна екипа, и напоменуо је да су многи налази ових истрага били идентични.

Он је казао и да форензичари нису обавили посао на лицу места, већ накнадно, у болници.

На Караџићево питање због чега је искључен из даљег рада на терену, Сабљица је рекао да не зна, да није никад никог питао за то и да је његова екипа првог дана завршила свој задатак.Сабљица, који је радио као балистичар у Центру служби безбедности у Сарајеву, сведочио је под својим именом и презименом, али са заштићеним ликом.

 

Извор: Вести, Франкфурт, 14. октобар 2010, интернет издање

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску