• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Медијска мапа и терен у Сарајеву се не поклапа
Караџић: Медијска мапа и терен у Сарајеву се не поклапа Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / Press Online   
петак, 21 мај 2010 22:00
Хаг  20. 05. 2010 Танјуг

Бивши председник Републике Српске (РС) Радован Караџић тврдио је данас у Хашком суду, током унакрсног испитивања сведока оптужбе, извештача британске телевизијске мреже "Скај њуз" Арнаута Ван Линдена, да су он и сви медији створили слику о Сарајеву 1992. искључиво на штету српске стране

"Мапа и терен се не поклапају", рекао је Караџић, истичући да сва документа која је данас представио у судници из других извора, тајна војна документа и документа обавештајних служби, показују да је то "тенденциозно и погрешно информисање, а ако није тенденциозно, онда је неинформисано".

Ван Линден, холандски новинар који је из Сарајева извештавао од маја до септембра 1992. и повремено касније, поновио је данас више пута тврдњу коју је јуче изнео, да није био пристрасан и да је све информације покушавао да провери са ратним Председништвом Босне и хереговине (БиХ) и Уједињеним нацијама пре него што је слао извештаје.

"Наши извештаји у оно време су били онолико тачни колико је то било могуће с обзиром на ограничења репортера у анархичној ратној зони, поготово у Сарајеву, где је било тешко доћи из једног у друго место", казао је Ван Линден.

Ван Линден је приметио да ни Караџић, ни његова влада, ни Војска РС ни у једном тренутку његову екупу нису обавестили о другим чињеницама, нити су јој понудили да оде и у њих се увери.

Ван Линден је потврдио да се на његовом снимку који је јуце приказан у судници не види одакле тачно долази паљба, истакавши да је, будући да је долазила са јужних и источних обронака око града, закључено да долази из места која су држали Срби.

"Не тврдим да није било узвратне паљбе", казао је Ван Линден, истичући да је највећа колицина ватре долазила у подручје града које је држала влада БиХ.

Караџић је казао да се судећи по том снимку пуцало само по Сарајеву и да се не да ни наслутити да су Срби страдали, те да би требало прецизирати по ком делу Сарајева се пуцало будући да су Срби заузимали један део града.

Оптужени је, такође, казао да је низ цивилних локације коришћен у војне намене и да се са њих отварала ватра по српским предграђима, квартовима и положајима.

Након што је представљен документ ВРС од 11. јуна 1992. о већој концентрацији муслиманских "зелених беретки" у граду и нападу на српске положаје, Ван Линден је казао да је тада већ био на Палама, а да су о томе Караџић и његова влада требало да известе његову екипу.

"'Зелене беретке' су плод српске маште, у јуну 1992. нисам видео 'зелене беретке' у Сарајеву", рекао је Ван Линден.

Упитан да ли зна да је Сарајево било пуно легитимних мета и да су муслиманске снаге користиле камионе са минобацачима да би отвориле ватру на српске положаје, а да су потом мењале место, Ван Линден је одговорио да се у то није лично уверио.

Након што је на питање да ли му је познато да је низ врхова на брду Требевић било у муслиманским рукама Ван Линден одоговорио негативно, Караџић је рекао да је сведок "необавештен, а не пристрасан".

Новинар је, пак, казао да му нико из ВРС није указао на положаје муслиманске војске на том брду одакле су изложени ватри.

Након што је Караџић представио извештај службе безбедности Армије БиХ да су припадници "зелених беретки" запосели више хотела у Сарајеву и у њима успоставили своје шабове, а да су из њих истерали под претњом оружјем запослене Србе, Ван Линден је рекао да никада није у муслиманској војсци срео некога ко је припадао овој формацији.

Унакрсно испитивање сведока оптужбе биће настављено сутра у оквиру суђења Караџићу, оптуженом за геноцид и друге ратне злочине током рата у БиХ.


Извор: Press Online, 20. мај 2010, интернет издање

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2010 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску