• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сарајево због Караџића на тапету СБ УН!
Сарајево због Караџића на тапету СБ УН! Штампа Ел. пошта
Написао PRESS onLine   
четвртак, 18 фебруар 2010 21:31
Бањалука 17. 02. 2010 | Press

БиХ ће од Хашког суда добити „обавезујући налог" да Радовану Караџићу достави тражену ратну документацију, а ако то одбије Сарајево ће бити пријављено СБ УН за опструкцију процеса против првог председника РС

Власти у Сарајеву мораће по наредби Хашког суда да предају Радовану Караџићу сву ратну документацију коју одбрана захтева, сазнаје Пресс РС! У противном, БиХ ће бити пријављена СБ УН за опструкцију судског процеса против Караџића!

Подсећамо, Сарајево је игнорисало позив хашких судија да објасни зашто Караџићу нису доставили тражене документе о наоружавању бошњачких снага и случају „Маркале".


Сидран-Камишалић: Нисмо имали визе!


Амбасадор БиХ у Холандији Миранда Сидран-Камишалић тврди за Пресс РС да су власти БиХ имали „јако кратак рок" за прибављање виза и именовање чланова делегације која би учествовала на расправи у Хашком суду! Она каже да су обавештење суда да ће расправа бити одржана 15. фебруара, примили само четири дана пре одржавања расправе.

- Ми смо истог дана обавестили МИП и Председништво БиХ о обавези именовања представника БиХ. Касније смо, уз консултације са МИП-ом, обавестили суд да због кратког рока за именовање делегације и прибављања виза нисмо у могућности приступити на саслушање - тврди она.

Судије љуте на БиХ


Председавајући судија у случају „Караџић" О Гон Квон био је изузетно разочаран због изостанка представника БиХ, који је Судском већу, као и неколико других држава од којих је тражена ратна архива, требало да изнесу аргументе о томе зашто до сада нису испоштовали захтев одбране и тако омогућили да се испуне правне претпоставке за почетак процеса. Уместо ратне архиве, представници БиХ су прошле седмице послали писмено обавештење да не могу да се појаве на расправи јер нису успели да прибаве визе за улазак у Холандију!

Извори нашег листа у Трибуналу тврде да ће, после оваквог скандала, Судско веће бити приморано да изда тзв. обавезујући налог БиХ, а ако ни он не буде испоштован, БиХ ће бити пријављена Савету безбедности УН за опструкцију судског процеса против Караџића.

- Обавезујући налог значи да Сарајево мора да достави те документе или ће у супротном бити пријављено УН, које су и оснивач суда. У том случају, Савет безбедности УН ће директно наложити БиХ да достави документе, што би била срамота невиђених размера и за сам Савет безбедности. Доспели би, наиме, у апсурдну ситуацију да БиХ сама себи наређује да достави документе, с обзиром на то да је БиХ од почетка ове године нестална чланица СБ - тврди наш извор.
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Помоћ за Републику Српску