• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Позив Норвешкој и Белгији да сарађују
Позив Норвешкој и Белгији да сарађују Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
уторак, 28 јул 2009 14:25

понедељак, 27. јул 2009, 14:29 -> 19:41

Владе Норвешке и Белгије имају рок до 4. септембра да бившем председнику РС Радовану Караџићу доставе документа о сумњивим испорукама оружја у Тузлу, којима је прекршен ембарго УН, саопштио је Трибунал.

Хашки трибунал позвао је владе Норвешке и Белгије да до 4. септембра бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу доставе документа која су му неопходна за припрему одбране, саопштио је Трибунал.

Караџић поднео жалбу

Радован Караџић уложио је жалбу на одлуку судског већа Хашког трибунала којом је одбијен његов предлог за одбацивање оптужнице и обустављање поступка против њега на основу споразума о имунитету који је закључио са америчким дипломатом Ричардом Холбруком.

У жалби која је данас објављена, Караџић је затражио да укине првостепену одлуку и да наложи судском већу да обави прелиминарно саслушање сведока који би потврдили постојање споразума Караџић - Холбрук.


Караџић је крајем маја затражио од влада Норвешке и Белгије да му доставе извештаје својих војних званичника при УНПРОФОР-у о сумњивим испорукама оружја у Тузлу фебруара 1995. године, којима је прекршен ембарго УН и омогућено наоружавање босанских муслимана.

Одбијајући да поступи по захтевима из Караџићевог писма, норвешка амбасада у Хагу је 12. јуна обавестила оптуженог да ће влада те земље поступати у складу са захтевом за сарадњу или наредбом Трибунала, али да у ту "категорију" не спада писмо које је Караџић упутио.

Судско веће којем преседава судија Ијан Бономи позвало је, међутим, и норвешку и белгијску владу да доставе затражена документа, и усвојило предлог тих држава да им се остави додатни рок од шест недеља, за прикупљање евентуалне документације.

Караџић је затражио и извештаје норвешког особља у БиХ који се тичу убистава великог броја цивила на пијаци Маркале у Сарајеву 5. фебруара 1994. и 28. августа 1995. године.

Бивши председник Републике Српске навео је да су одвојене истраге безбедносних служби Канаде, Британије, Данске, Шведске, Белгије, Холандије и Норвешке показале да су снаге босанских муслимана то учиниле, како би приказале да су Срби одговорни за нападе и тако издејствовале интервенцију међународне заједнице.

Бивши председник РС се пред Трибуналом брани сам, уз помоћ стручног и правног тима за одбрану.

Измењеном оптужницом Караџић се терети за геноцид и друге ратне злочине почињене у БиХ од 1992. до 1995. године.

 

Извор: РТС, 27. јул 2009, интернет издање

 

У рубрици Захтеви, можете погледати или преузети захтеве за достављање релевантних докумената које је др Радован Караџић упутио државама и међународним организацијама.

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2009 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску