• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Продужено прислушкивање Караџићевих разговора до 5. јуна
Продужено прислушкивање Караџићевих разговора до 5. јуна Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг | Вечерње новости   
субота, 11 мај 2019 02:20

Танјуг | 10. мај 2019 | Вечерње новости

Секретаријат Механизма за кривичне судове у Хагу одлучио је данас да продужи прислушкивање телефонских разговора Радована Караџића до 5. јуна, као и да се преслушају сви разговори почев од 26. априла.

Ова мера првобитно је била одређена 6. маја и требало је да траје наредних седам дана, а повод је истрага због неодобреног телефонског укључења Караџића из хашког притвора на трибину која је одржана 3. маја у Српској кући у Подгорици.

Секретар Механизма сумња да је Караџић телефонским позивом без одобрења надлежних у притворској јединици прекршио правила Правилника о посетама и комуникацији, те да је у интересу истраге и правде да се време прислушкивања пролонгира.

Због тога је наложио да командир притворске јединице преслуша све његове неодобрене и непривилеговане телефонске разговоре од 26. априла до 5. јуна, саопштено је данас из Хага.

Жалбено веће Механизма у Хагу осудило је 20. марта Караџића на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и злочина пртив човечноасти, кршења закона и обичаја ратовања.

Овом правоснажном одлуком преиначена је првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. година био осуђен на 40 година.

Он и даље није премештен у затвор у којем ће служити казну и налази се у притворској јединици Механизма који је наследио Хашки трибунал.

Караџић је приликом укључења у трибину, према писању медија, поручио Србима у Црној Гори да буду стрпљиви, толерантни и да имају разумевања према људима који имају кризу идентитета (Црногорцима), напомињући да се идентитет у једном народу ствара стотинама, а некад и хиљадама година.

Трибину у Српској кући организовали су Српски национални савет и Српски информативно-културни центар "Свети Сава", а у тренутку телефонског позива из Хага, на трибини је говорио први председник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник о стварању Републике Српске.

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:793900-Produzeno-prisluskivanje-Karadzicevih-razgovora-do-5-juna

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2019 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску