• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Повеље на основу заслуга у оснивању и раду Скупштине
Повеље на основу заслуга у оснивању и раду Скупштине Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
понедељак, 28 новембар 2016 19:51

БАЊАЛУКА, 28. НОВЕМБРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске саопштила је данас да је одлука о додјели повеља поводом 25 година ове институције донесена на основу заслуга које су појединци и организације имали у њеном оснивању и раду.

Реагујући на кривичне пријаве, које је против предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића и чланова Организационог одбор за обиљежавање 25 година Народне скупштине, поднијела Фондација "Истина, правда и помирење" из Тузле, из парламента истичу да се оно за шта су додијељене повеље догодило много прије избијања ратних сукоба у БиХ, а то је оснивање Скупштине српског народа у БиХ, 24. октобра 1991. године.

У саопштењу се подсјећа да први предсједник Републике Српске Радован Караџић још није правоснажно осуђен у Хашком трибуналу.

"Бивши потпредсједник Републике Српске Биљана Плавшић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник одслужили су казну, а оно што посебно желимо да нагласимо то је да нико од њих није осуђен за улогу коју су имали у оснивању Народне скупштине за шта су им додијељене повеље", наводи се у саопштењу.

Одбор за обиљежавање 25 година Народне скупштине додјељивањем повеља није имао намјеру било кога да увриједи.

"И овом приликом осуђујемо све починиоце ратних злочина, без обзира на вјерску и националну припадност. Осуђујемо и тражимо да се процесуирају и одговорни за ратни злочин над припадницима ЈНА у Тузли 15. маја 1991. године", додаје се у саопштењу.

У Народној скупштини Републике Српске сматрају да сви у БиХ морају једнако да одговарају за почињени ратни злочин.

"Зато од Фондације `Истина, правда и помирење` очекујемо да испуне програм наведен у свом називу и због истине, правде и помирења ускоро поднесу кривичне пријаве против одговорних за злочин почињен у граду у којем је и њихово сједиште – Тузли над војницима ЈНА на Брчанској малти у тренутку када су се повлачили из града", наводи се у саопштењу.

Одлуку о додјели повеља поводом 25 година Народне скупштине донио је Одбор за обиљежавање који су чинили сви досадашњи предсједници Народне скупштине Републике Српске, актуелни потпредсједници Народне скупштине, осим Сенада Братића који је иступио из Одбора, те шефови клубова парламентарних политичких странака актуелног сазива, осим шефа Клуба посланика Коалиције "Домовина".

Фондација "Истина, правда и помирење" из Тузле навела је да је кривичну пријаву поднијела јер су повеље додијељене Караџићу, Плавшићевој и Крајишнику који су осуђени у Хашком трибуналу.

 

http://www.srna.rs/novosti/453738/povelje-na-osnovu-zasluga-u-osnivanju-i-radu-skupstine.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 29 30      

Помоћ за Републику Српску