• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Трибунал испитује Караџићеву тврдњу о малигним болестима у притвору
Трибунал испитује Караџићеву тврдњу о малигним болестима у притвору Штампа Ел. пошта
Написао БЕТА   
среда, 16 новембар 2016 01:49

Хашки трибунал отворио је истрагу о тврдњи Радована Караџића да су у судском притвору у Схевенингену учестала малигна обољења, чуло се данас током расправе у стању у поступку против Караџића.

Судија Теодор Мерон рекао је да је Суд, после поновљених Караџићевих тврдњи да је медју притвореницима повећан број оболелих од рака, ангажовао двојицу независних доктора који тренутно спроводе истрагу.

"Њихов извештај очекујемо до краја новембра или почетком децембра", прецизирао је судија Мерон.

Трибунал је 24. марта Караџића (71), ратног председника Републике Српске, неправоснажно осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника за таоце, 1992-95.

Судија Мерон данас је нагласио да рок за подношење жалби на ту пресуду, које су најавили и браниоци и тужиоци, истиче 5. децембра. Одговоре на жалбу супротне стране, одбрана и оптужба мораће да поднесу до 28. фебруара 2017.

Караџићев бранилац Питер Робинсон најавио је да ћу у року поднети жалбу на којој, како је додао, ради и сам Караџић.

Караџић је данас у судници сугерисао да би било могуће "и теоријски и практично" да пресуду чека на слободи, али није званично поднео захтев за привремено ослобадјање. Трибунал је, раније ове године, одбио два таква Караџићева захтева.

Бивши лидер босанских Срба и данас је поновио да му се здравствено стање, које је раније било "перфектно", "значајно погоршало" од када је у хашком притвору, иако "нема приговора на здравствену службу".

Он се пожалио да у притвору није могао да настави да се придржава "верског начина живота и источњачке и наше народне медицине", као и да му није дозвољено да узима "суплементе".

"Чудна правила онемогућила су ме да предузмем превентивне кораке у очувању здравља", рекао је Караџић.

Казао је и да пати од "метаболичког синдрома и високог нивоа шећера у крви" и да лековима држи "под контролом" повишени крвни притисак.

Зато што, "као писац", "15 сати дневно проводи за компјутером, а то је тежак положај", Караџић је, како је рекао, добио нову столицу, али му није дозвољено да користи и јастук за седење који је купио.

Караџић је судију питао и зашто притвореници за контакт с најмилијима не могу користити скајп, пошто његови "из разних разлога не могу сваког месеца долазити" да га посете.

По Караџићу, "услови у затворима не прате напредак човечанства", а он је "деценију одвојен од струке и породице".

Судија Мерон, коме се Караџић захвалио на досадашњој помоћи, одговорио је да ће од судског секретаријата затражити објашњење о Караџићевим примедбама.

Следећа расправа о стању у поступку против Караџића биће, по правилима суда, одржана за четири месеца.

Караџић је у притвору Трибунала од почетка августа 2008. Трибунал га је први пут оптужио у јесен 1995, а ухапсиле су га власти Србије крајем јула 2008. у Београду.

 

 

http://beta.rs/vesti/politika-vesti-svet/45985-tribunal-ispituje-karadzicevu-tvrdnju-o-malignim-bolestima-u-pritvoru

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску