• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Сусрети Марко Сладојевић: Бранити Караџића је као играти за Реал Мадрид
Марко Сладојевић: Бранити Караџића је као играти за Реал Мадрид Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
уторак, 10 март 2015 00:12

В. Н. | 09. март 2015. 08:56

Правни саветник у Хагу некадашњег вође босанских Срба, о радовану и процесу који се води против њега. Своје политичке идеале уопште није променио. Пун је оптимизма и ентузијазма, мада је сатанизован

ЗАПАДНИ медији га сатанизују, а он је потпуно обичан човек! Ово каже адвокат Марко Сладојевић о свом клијенту Радовану Караџићу у разговору за чешки дневни лист "Днес", чије делове преносимо. Већ седам година Сладојевић је један од два хашка правна саветника Радована Караџића. О осећању које је имао када је био позван у Караџићев тим, кратко каже:

- Било је апсолутно феноменално.

* Како је на то реаговала ваша породица?

- Схватили су то као кад играча локалног клуба одједном позове Реал Мадрид.

БЕОГРАЂАНИН У ХОЛАНДИЈИ

МАРКО Сладојевић се родио у Београду, где је почео да студира права. Године 1999. преселио се у Холандију, и у Лајдену завршио студије. Од 2004. ради у Међународном трибуналу за бившу Југославију. Радио је и у тиму Момчила Крајишника.

* Када је Караџић био политичар на врхунцу, ви сте били дете. Сећате ли га се из тог времена?

- Гледао сам га на телевизији, али се много не сећам. Био је, једноставно, историјска личност - за неке позитивна, за друге негативна.

* Како је изгледао ваш први сусрет у Хагу?

- Рекао сам себи: Мени су 32 године, њему 60 и нешто, дакле двапут више... Размишљао сам какав је то човек који за саветника жели некога коме су само 32 године. Некога коме је било 15 година као је он био политичар на врхунцу. Колико човек мора да има отворену мисао да би се на тако нешто одлучио! Било је чудесно, као на филму - претходног дана сам га гледао на телевизији, а данас сам његов бранилац!

* Какав је био утисак који сте стекли на првом сусрету?

- Нисам знао шта од њега да очекујем. У то време сам већ осму годину живео у Холандији и пратио сам западне медије. А они су га демонизовали.

* Али, имали сте прилику за све ове године да га упознате. Какав је Караџић у стварности?

- Потпуно обичан човек.

* Да ли је после година скривања и затвора то онај исти човек?

- Мислим, да. Караџић је веома конзистентан човек. Своје политичке идеале уопште није променио. Какав је био деведесетих година, такав је 2015.

* Како подноси затвор?

- Одлично, не показује ни назнаке депресије или малодушности. Пун је оптимизма и ентузијазма и у оваквим околностима. Како ми је сам неколико пута рекао, не треба му много. Каже како га могу затворити и у чашу, он ће узети књигу и читати. Што се мисли тиче - он је слободан човек. Зна да је цео западни свет против њега, да је сатанизован, али се бори за своја права и своје идеале.

* Да ли га посећује породица?

- Да, неколико пута годишње. Када дођу, са њим су сваког дана све дозвољено време, од девет ујутро до три по подне. Ограничено је колико дана месечно могу са њим да буду. Сусрет је у просторији где су и остали оптужени са својим рођацима.

* Како проводи време кад није директно суђење или кад га нико не посећује?

- Тренутно пише есеје о Иви Андрићу.

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:537487-Marko-Sladojevic-Braniti-Karadzica-je-kao-igrati-za-Real-Madrid

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2015 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску