• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Сусрети Караџићу син доноси кларинет, бивши председник РС жели да научи да свира
Караџићу син доноси кларинет, бивши председник РС жели да научи да свира Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
понедељак, 13 април 2015 00:00

Е. В. Н. | 11. април 2015. 17:00

Хашки затвореници траже од адвоката и породица да им доставе разне ствари - од ракије до музичких инструмената. Најчитанија књига - "Злочин и казна". Милошевићу кравате, Толимиру бројанице

ИЗ ћелије оптуженика Радована Караџића у Хагу ускоро ће се чути звук кларинета. Бивши председник Републике Српске тражио је од своје породице да му донесу овај инструмент, јер има жељу да научи да га свира. Син му је већ купио кларинет који ће му у Холандију однети приликом прве посете. А, Караџић ће чим савлада ноте комшијама са спрата одржати и први мини-концерт.

У пртљагу породице, адвоката и пријатеља становника Хага често се налазе необичне наруџбине. Далеко од куће, у дилеми хоће ли се икада у њу и вратити, затвореници траже да им из Србије доносе традиционалну храну, књиге, одећу и, наравно - шљивовицу! Јесте да је алкохол строго забрањен, али су се посетиоци неколико пута снашли, па га у флашицама за воду, унели, преваривши бројне скенере. Да се има за понеку чашицу која углавном иде уз пасуљ.

Адвокат Боривоје Боровић каже да је његов клијент Мирослав Радић, који је ослобођен, најбоље кувао пасуљ, и то македонски.

- Никад бољи нисам јео него за хашком трпезом - сећа се Боровић. - Носио сам му у затвор често књиге. То ми је тражио. У јавности је мало познато да је најчитанији писац у Хагу - Достојевски.

Симболично, у пртљагу посетилаца зато је често и била књига "Злочин и казна". У "коферима" који су стизали за лидера радикала Војислава Шешеља била су дела Николаја Велимировића. У првим хашким данима, најчешћи гост Слободана Милошевића био је адвокат Тома Фила који му је доносио одела и кравате. Заштитни знак Здравка Толимира су бројанице које увек носи са собом, па му их рођаци и доносе.

У хашкој ћелији тренутно се налази и Горан Хаџић, чији адвокат Зоран Живановић, за "Новости", каже да је његов клијент тешко болестан и да има слаб апетит због напорних терапија.

- Питао сам га има ли неку посебну жељу шта да му донесем. Одговорио ми је да би најрадије појео једну аласку рибљу чорбу - каже Живановић.

Адвокат Тома Фила каже нам да је у управи суда издејствовао заједничку жељу свих затвореника - да добију домаће канале.

- Сада имају српске, хрватске и босанске програме - прича Фила. - Затворници имају разне хобије. На пример, таленат за музику су показали Никола Шаиновић и Војислав Шешељ, који су запевали у црквеном хору. Организовао их је наш свештеник из Епархије ротердамске Воја Билбија.

Фила додаје и да му је Шаиновић често тражио да му носи новине. Ово је била жеља и других становника Хага.

- Осим од адвоката и породице, затвореници наручују и из кантине. Занимљив је случај да је један муслимански притвореник имао проблем када се појавила болест лудих крава. Како није смео да једе говедину, а вера му брани прасетину, тражио је да му доносе шницле од кенгура - сећа се Фила.

Хашки затвореници су се чак једном побунили када су у кантину престале да стижу домаће намирнице, па је на полице убрзо враћен "балкански кутак". Обрадовали су се, јер им је, како су рекли, "холандска храна бљутава".

Осим традиционалног кувања, време између припрема за суђења проводе и учећи језике. Неки усавршавају енглески, а одређени број њих учи и холандски, како би се што боље разумели са чуварима.

 

ПРАЗНИЦИ

СКОРО сви затвореници прослављају празнике специјалном трпезом. Шешељ је увек наручивао прасе за Божић, а остала је прича да је Слободан Милошевић славу почео да обележава у затвору. Чак је за госта Рахима Адемија наручио и посебан мени. На трпезама се налазе и торте прављене по нашим рецептима.

ЧОКОЛАДИЦЕ

НАЦИОНАЛНИХ баријера међу затвореницима готово да нема. Тамо се то ко одакле долази ретко помиње. Када стигну деца затвореника, правило је да им "комшије" купују чоколадице и деле.

 

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:542991-Karadzicu-sin-donosi-klarinet-bivsi-predsednik-RS-zeli-da-nauci-da-svira

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2015 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску