• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови РАДОВАН КАРАЏИЋ Хашке подметачине
РАДОВАН КАРАЏИЋ Хашке подметачине Штампа Ел. пошта
Написао Печат: Угљеша Мрдић   
петак, 22 октобар 2010 22:01

Друштво | Угљеша Мрдић | октобар 22, 2010 ат 21:32

Пише Угљеша Мрдић

Први председник Републике Српске др Радован Караџић, на суђењу у Хашком трибуналу аргументима је демантовао све наводне чињенице на којима је заснована хашка оптужница, то јест потврдио монтирање случаја „Маркале 1“, „Маркале 2“, „Васе Мискина“, „Сребреницу“ и доказао постојање логора у Сарајеву и широм БиХ где су мучени и убијани Срби

Др Радован Караџић, први председник Републике Српске у досадашњем делу суђења у Хашком трибуналу изнео је низ чињеница, на основу којих се може закључити да су лажни митови оптужбе о масовним убиствима несрба у Сарајеву и Сребреници од 1992 до 1995. године, негирајући своју одговорност.

Суђење Караџићу почело је пред Хашким трибуналом, 26. октобра прошле године, уводном речју оптужбе. Караџић је почетак суђења бојкотовао тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.


Караџић, који је оптужен за геноцид над несрбима у БиХ, оповргао је да је Сарајево било у опсади и под терором снага под његовом контролом, тврдећи да је, супротно наводима оптужнице, војска РС била у окружењу муслиманских и хрватских снага.

Срби су у Сарајеву и широм БиХ, по Караџићу, контролисали само своје територије, а нису ни покушавали да заузму „муслиманске“. „Мермерна је истина да Сарајево није било под српском опсадом, него је било подељен град“, рекао је Караџић.


ОТВАРАЊЕ ВАТРЕ ПО СРБИМА


Негирајући да је ВРС насумично гранатирала цивиле у Сарајеву, Караџић је рекао да су муслиманске снаге из многих цивилних објеката – попут школа, вртића, музеја – отварале ватру на српске положаје, претварајући их тиме у легитимне војне циљеве. На мапи града је показао више примера.

„Ако су пуцали на нас, а ми узвраћали, они су то приказивали као неселективно гранатирање града… Никада није било намерног гранатирања“ -  истакао је Караџић – „То је тај опседнути и невини град, у којем је била три пута бројнија војска од наше“.

Снимак наређења генерала Ратка Младића, често пуштан пред Трибуналом, да се отвори ватра на „Велушиће зато што тамо нема Срба“, Караџић је протумачио као налог да се циљају такви „легитимни војни циљеви“.

Одговорност за масовна страдања цивила у граду, Караџић је пребацио на муслиманске власти, понављајући да су оне намерно гранатирале и пуцале на сопствено становништво како би изазвале страну интервенцију.

Нагласио је да је „уверен да на „Маркалама 1“ и „Маркалама 2“, можда чак и није било цивилних жртава и да су тела подметнута“.

Као доказ за тврдњу да су муслиманске власти изазвале експлозије на пијаци, у којима су у фебруару 1994. и августу 1995. године погинуле и рањене стотине људи, Караџић се позивао на наводе из књиге тадашњег команданта УНПРОФОР-а Мајкла Роуза, о постојању таквих резултата истрага.

„Ко има имало разума, видеће да то Срби нису урадили“, рекао је Караџић. Упозорио је Трибунал да „кодификујући лажне митове и лажне жртве“ у Сарајеву и Сребреници, код народа у БиХ „сеје семе будућих покоља“.

Напомињући да је „Сарајево било и српски град, такође“ – зато што је „изграђено на српској земљи“ и имало српску већину до Другог светског рата – Караџић је најавио да ће доказати да „Срби никада нису започињали борбе“ и да им је циљ био политичко решење, као и да „сачувају становништво“.

Он је истакао да Сарајево никада није било у блокади ни за цивилне, ни за војне потребе, него да је, насупрот томе, „све добијало преко српске територије“.

  

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску