• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Генерал Луис Мекензи, бивши командант Унпрофора: У Сребреници није било геноцида, бомбардовање Србије лудост
Генерал Луис Мекензи, бивши командант Унпрофора: У Сребреници није било геноцида, бомбардовање Србије лудост Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
среда, 16 октобар 2019 18:01

16.10.2019 | Глас Српске

Београд - Истина ће увијек узнемиравати оне са другачијим мишљењем, истиче бивши командант Унпрофора у Сарајеву Луис Мекензи, који сматра да у Сребреници није почињен геноцид, да је срамотно ослобађање тамошњег ратног команданта муслиманских снага Насера Орића, те да је лудост бомбардовање Србије 1999, као и признање самопроглашеног Косова.

Овај канадски официр, који је након мисије у Сарајеву 1993. године, са 35 година војничког искуства, поднио оставку, каже да је писао чланке о Сребреници у којима је оспорио налаз да је почињен геноцид.

"Ратни злочин да, али не и геноцид", рекао је Мекензи за "Политику", који ће боравити у Београду поводом промоције српског издања његове књиге "Миротворац: пут у Сарајево" на 64. Међународном сајму књига.

Говорећи о раду Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995, Мекензи је истакао да је задивљен дубином истраге која поткрепљује њихове налазе.

"То су корисни прилози данашњој историји трагичних догађаја који су се дешавали деведесетих за све стране у конфликту", рекао је Мекензи.

Генерал Мекензи каже да му је службовање у БиХ било најтеже иако је учествовао мировним мисијама и у Појасу Газе, на Кипру, у Вијетнаму, Каиру, Централној Америци.

"Сви остали сукоби одвијали су се између националних снага које су имале своје представнике у сједишту УН у Њујорку. У БиХ смо морали да се бавимо једном земљом са двије сукобљене фракције - Србе са једне стране, а Хрвате и Бошњаке са друге. Као резултат тога преговори су били изузетно тешки", рекао је Мекензи.

Он је истакао да у БиХ има пријатеље свих националности, те да су сумануте оптужбе представника бошњачке дијаспоре у Канади да је његово дјеловање просрпско.

Када је ријеч о опредјељењу Србије за војну неутралност, Мекензи, као више пута одликовани професионални војник, сматра да је то функционисало у прошлости, али да постоји потреба за ангажовањем професионалне војске, попут Војске Србије у неким мировним и мисијама заштите цивила широм свијета.

"Херојска дјела и достигнућа савезничке српске војске у прошлости, у два свјетска рата, по много чему су ненадмашна", истакао је Мекензи.

 


https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/luis-mekenzi-bivsi-komandant-unprofora-u-srebrenici-nije-bilo-genocida-bombardovanje-srbije-ludost/294993

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2019 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску