• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Американци тврде да је Караџић хтео да се преда још 1996.
Американци тврде да је Караџић хтео да се преда још 1996. Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
четвртак, 25 април 2019 15:23

четвртак, 25.04.2019 | Политика

ВАШИНГТОН – Бивши председник Републике Српске и хашки осуђеник Радован Караџић хтео је, према тврдњи америчког дипломате Вилијама Стојбнера, да се преда још 1996. године, али није јер се плашио да ће га Слободан Милошевић убити.

Своје сведочење амерички дипломата је изнео у обимном ауторском чланку за амерички портал „Лима Чарли Њуз”.

Стојбнер, који је од 1992. до 1995. године био у БиХ као представник ОЕБС, са Караџићем се сретао више пута, а последњи пут у мају 1996. године.

Тада је Стојбнер поднео оставку на функцију у ОЕБС-у, због, како каже, изборне преваре у БиХ коју је извршила Клинтонова администрација.

У својим присећањима на сусрете са Караџићем, амерички дипломата је навео да је „Караџић од првог сусрета био срдачан и наизглед искрен”.

„Требало је подсетити се размера зла у које је ратни председник Републике Српске био интимно умешан како вам не би био допадљив”, пише Стојбнер, јавља Танјуг.

Караџић је био, према Стојбнеру, сушта супротност Милошевићу, који је био „патолошки лажљивац и лажњак” и Туђману, који је био „свађалачки настројен и неотесан”.

Током њиховог последњег разговора у мају 1996, бивши председник РС био је, како тврди Стојбнер, озбиљно заинтересован да се преда НАТО и оде у Хаг, где би пред судом одбранио себе и свој народ.

Стојбнер истиче да је Караџићу и затворска ћелија била дража него да буде убијен.

„Међутим, постојала је једна велика препрека таквом исходу”, пише Стојбнер.

Караџић је, како тврди амерички дипломата, знао превише „о умешаности Милошевића и ЈНА у ратне злочине и злочине против човечности”.

„Зато би могло да се догоди да га, пре него што се преда, један или више његових телохранитеља које су потајно убацили његови српски непријатељи, убије и то припише НАТО-у”, наводи у свом сведочењу Стојбнер.

Стојбнер је, како даље наводи, био укључен у план о предаји Караџића али да за тако нешто Американци нису хтели ни да чују пре избора.

Клинтонова администрација хтела је да, по сваку цену, сачува илузију мира и стабилности у БиХ, како би уверила гласаче да се амерички војници враћају кући, навео је у ауторском чланку Стојбнер.

Караџић је 20. марта правоснажно осуђен пред Механизмом за међународне кривичне трибунале на доживотну казну затвора за геноцид у Сребреници, као и злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.

 


http://www.politika.rs/scc/clanak/428270/Amerikanci-tvrde-da-je-Karadzic-hteo-da-se-preda-jos-1996

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2019 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску