• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Пресуда Караџићу – најслабија тачка Сарајева
Пресуда Караџићу – најслабија тачка Сарајева Штампа Ел. пошта
Написао Јелена Церовина / Политика   
субота, 11 фебруар 2017 20:54

Аутор: Јелена Церовина | субота, 11.02.2017 | Политика

Државни врх Србије је правоснажном пресудом Хашког трибунала ослобођен одговорности за геноцид у Сребренци

Упориште за ревизију пресуде Међународног суда правде у спору БиХ са Србијом Сакиб Софтић неће моћи да нађе у пресуди Радовану Караџићу, како се то често могло чути ових дана. Напротив, поновни покушај Сарајева да Београд доведе у везу са геноцидом у Сребреници који је пропао 2007. године осуђен је поново на неуспех уколико се докази буду тражили у првостепеној пресуди бившем председнику Републике Српске. Наиме, Хашки трибунал је одбацио предлог Тужилаштва и пресудио да Слободан Милошевић, Јовица Станишић и Франко Симатовић нису били део удруженог злочиначког подухвата који је резултирао геноцидом у Сребреници. Из Србије се за тај злочин пресудом оглашавају кривим једино Војислав Шешељ и Жељко Ражнатовић Аркан, а они нису били део државног руководства Србије.

„Другостепени поступак Караџићу је у току, али се Тужилаштво није жалило на ову тачку пресуде, што значи да је она и пре окончања тог поступка постала правоснажна. То говори да је босанска страна слабија у чињеничном стању него што је била пре пресуде Караџићу, односно када је тужба подигнута”, објашњава за „Политику” Горан Петронијевић, један од Караџићевих адвоката.

Тужилаштво је, подсећа овај адвокат, теретило Караџића (у удруженом злочиначком подухвату и  државни врх Србије) за геноцид у седам других општина, али је он по тој тачки оптужнице ослобођен па самим тим не може за геноцид бити одговоран ни неко други.

„Уколико би другостепено веће преиначило пресуду па огласило Караџића кривим и за ту тачку, онда би постојала евентуална опасност да се и српско руководство доведе у везу са тим. Међутим, другостепена одлука за Караџића неће бити донета пре краја 2018. А друга ствар, сигурно тако нешто не може да се деси јер је та тачка правоснажно отпала и у случају Момчила Крајишника, а код Караџића још у прелиминарној фази. Ревизија тужбе БиХ по Конвенцији о геноциду неће успети јер су они сада у много слабијој позицији, имају знатно мање аргумената него раније”, објашњава Петронијевић.

Најава бошњачког члана председништва да се траже могућности за ревизију тужбе против Србије усковитлала је страсти у Босни. Јуче је председник Републике Српске Милорад Додик позвао све српске странке у БиХ које су у коалицији са Изетбеговићевом Странком демократске акције да без одлагања напусте заједничке институције БиХ, а најкасније до истека рока предвиђеног за могућност обнове поступка против Србије. Додик је, како преноси Танјуг, поручио да СДС, ПДП и НДП не треба да чекају да бошњачки политички врх донесе одлуку о покретању нелегитимне тужбе против Србије. „Уколико Изетбеговић остане при свом ставу и подржи ревизију поступка против Србије, позивам СДС, ПДП и НДП да трајно напусте заједничке институције БиХ, што ће учинити и представници СНСД-а. Мислим да оклевање странака такозваног Савеза за промене охрабрује самог Изетбеговића у овом, по регионалну стабилност, рискантном и потпуно непотребном потезу”, упозорио је председник Републике Српске и оценио да је ревизија тужбе против Србије апсолутно неприхватљива и погубна по будуће односе у самој БиХ, али и у региону. Изетбеговић уверава да Београд не би требало да евентуалну одлуку о ревизији схвати „лично” и да је једини циљ да се баци „ново светло на државну одговорност Милошевићевог режима за геноцид који је почињен у БиХ у периоду 1992–1995”. Не води се овај процес, како каже, против Срба као народа, већ против Милошевићевог режима који је довео до почињења геноцида на територији Босне и Херцеговине. Проблем је, међутим, што МСП не суди појединцима него управо државама, а правни заступник БиХ има задатак да по сваку цену нађе нове доказе који би суд у Хагу уверили да Србија стоји иза злочина у Сребреници, иако је МСП 2007. пресудио супротно.

 

    Горан Петронијевић: Ревизија је једно ванредно правно средство, а за њено захтевање неопходна је нова легитимација, односно потребна је нова сагласност свих чланова Председништва БиХ.

 

Сарајеву остаје још нешто више од две недеље да уложи захтев за ревизију, а судећи по писању тамошњих медија то је већ „пресуђена ствар”. Наиме, многи медији позивајући се на поуздане изворе јављају да ће Сарајево искористити ревизију као ванредни правни лек који је остављен као могућност у пресуди МСП-а.

Међутим, оно што мало плаши тамошњу јавност наклоњену обнови поступка јесте легитимитет за тражење ревизије. Бошњачки политичари, правници и медији тврде да за подношење жалбе није потребно никакво поновно изјашњавање Председништва БиХ те да „не постоји ни теоретска, а ни практична могућност да српски члан Председништва БиХ Младен Иванић блокира обнову поступка против Србије”.

Петронијевић, међутим, тврди да то није тачно. По Дејтонском уставу, како каже, сва спољнополитичка питања, укључујући и ово, захтевају консензус сва три ентитета.

„Тога није било ни када се тужба подносила. Почело је тако што је Алија Изетбеговић дао некакво пуномоћје преко тадашњег министра спољних послова Мухамеда Шаћирбеја адвокату у Америци. Па је онда то после оснажено неком одлуком тадашње владе или председништва и накнадно је томе приступио хрватски ентитет. Српски никад. Дакле, није било легитимитета ни за подношење тужбе, МСП је требало је да је одбаци, али је грешка нашег правног тима што се није на то позивао”, каже Петронијевић.

Када је реч о ревизији, поступак је 2007. године правоснажно окончан пред МСП-ом, ревизија је једно ванредно правно средство, а за њено захтевање неопходна је нова легитимација, односно потребна је нова сагласност свих чланова Председништва БиХ.

„Ако би се дозволило понављање поступка тек онда је неопходна сагласност сва три ентитета, односно правно активна легитимација.

МСП не би требало да прихвати захтев за ревизију, нема правног предуслова за то, али ништа није искључено јер овај суд није био увек доследан у својим одлукама”, оцењује Петронијевић.

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/373971/Presuda-Karadzicu-najslabija-tacka-Sarajeva

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2017 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Помоћ за Републику Српску