• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна СДС Реферат на оснивачкој скупштини СДС
Реферат на оснивачкој скупштини СДС Штампа Ел. пошта
уторак, 16 јун 2009 20:12

ЦИЉЕВИ СРПСКЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

Уводни реферат на Оснивачкој скупштини Српске демократске странке 12. јула 1990. године


Деценије једностраначког владања дубоко су пореметиле природне токове развоја српског народа. У мноштву привида створен је и привид да је српски народ мали, нејак и безначајан. То је обесхрабрило све наше пријатеље и охрабрило непријатеље да крену и докрајче распарчани и разједињени српски народ. Но, у овом тренутку не треба говорити о непријатељима. Њихово је право да се користе нашим грешкама и слабостима. Ми смо сами себи били опаснији од свих непријатеља.

Разједињени и подијељени у рату наставили смо са подјелама у миру. Геноцид који су над нама извршили наши непријатељи наставили смо ми сами, уништавајући сопствени национални и културни идентитет. Због лажног и привидног мира у кући жртвовали смо своје највеће вриједности, напустили традиције народне културе, запоставили своју порушену Цркву и препустили је неравноправној борби за одржавање, подијелили се на црвене и црне, бјелаше и зеленаше, грађане и сељаке.

Свуда, а највише овдје у Босни и Херцеговини, били смо у највећој мјери одани систему, који као да је и успостављен ради нашег националног разбијања. У периоду највеће оданости режиму и систему дошло је до највећег сиромашења управо оданих српских крајева. Управо систему одани српски крајеви доживјели су економски и културни пад и миграције великих размјера. Из Босне и Херцеговине је у овом периоду отишло неколико стотина хиљада Срба, а Босна и Херцеговина је остала и без њиховог потомства. Територијалном организацијом разбијене су природне српске цјелине у Босни и Херцеговини, и српски народ је доведен у неповољан економски, демографски и политички положај.

Општи антикултурни и антицивилизацијски притисак система највише је погодио Србе. Из Босне и Херцеговине је отишло много српских интелектуалаца, научника и умјетника. Они који су остајали, живјели су у неподстицајним и неравноправним условима. Без ослонца на властити народ, зависна и притиснута српска интелигенција, умјетници, новинари и други, држала се далеко од свих националних послова. Многим српским интелектуалцима ледила се крв у жилама при помисли да треба да се заложе за свој народ, а самим тим и за свој положај. Незаштићени новинари препадани су и уцјењивани у покушају да се услови њихово професионално понашање.

Од страха се код неравноправне српске интелигенције рађају разна алиби мишљења и рационализације, које воде у презирање сопственога народа као извора својих страхова, те у потпуно одрођавање најшколованијих и најталентованијих српских кадрова. На тај начин српски народ губи најквалитетнији дио себе.

Српска политичка интелигенција је десеткована и годинама онемогућавана, тако да је српски народ остао без политичког вођства у Босни и Херцеговини, и то вођство мора наново да се ствара. Мноштво српске политичке интелигенције је неправедно и неоправдано одстрањено из политике, и сада ради неадекватне послове, умјесто да води политичке послове свога народа.


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2009 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску