• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Разоткривање Суљагић одбија да достави податке о жртвама сахрањеним у Поточарима
Суљагић одбија да достави податке о жртвама сахрањеним у Поточарима Штампа Ел. пошта
Написао Срна | SrpskaCafe.com   
понедељак, 23 март 2020 05:50

Сриједа, 18.03.2020 | Срна | SrpskaCafe.com

Директор Меморијалног центра “Поточари” Емир Суљагић одбио је да податке о околностима страдања жртава сахрањених у Поточарима достави Независној међународној комисији за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

Захтјев за уступање информација Суљагићу је упутио директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Он је у захтјеву навео да је од њега такве податке тражио предсједник Независне међународне комисије Гидеон Грајф.

Којић је само кратко рекао за Глас Српске да још званично није добио никакав одговор, због чега не жели ништа да коментарише, иако је видио да је Суљагић у појединим медијима већ најавио да неће доставити податке.

Суљагић је за портал Вијести рекао да нема намјеру да уступи податке.

– Меморијални центар никад неће уступити никакве податке, јер не учествујемо и ничим не доприносимо негирању геноцида или нормализацији негирања геноцида – рекао је Суљагић.

С друге стране, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић каже да се од формирања ове организације 1996. године стално сусрећу са опструкцијама бошњачке политике приликом тражења несталих српских војника и цивила.

– Ми због тих опструкција још трагамо за 1 654 тијела несталих српских војника и цивила. Прошле седмице смо имали састанак са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом којег смо упозорили и подсјетили да је један од директора Института за настала лица БиХ Амор Машовић најавио да ће 11. јула у Поточарима сахранити 82 неидентификована тијела. Према мјесту њихове ексхумације, ми сматрамо да су то српска тијела, што најбоље говори у којој мјери се манипулише са сребреничким жртвама – каже Лазић.

Он истиче да се од првог дана оправдано сумња да у Поточарима има укопаних српских тијела, док бошњачка страна и не крије да тамо сахрањују страдале на подручјима далеко од Сребренице и у периоду изван јула 1995. године и приказују као сребреничке жртве.

– На крају крајева, управо тај Емир Суљагић је отворено признао да је његов отац страдао 1992. године у Вољевици, код Братунца, а да је сахрањен у Поточарима и приказан као жртва геноцида – рекао је Лазић.

Шеф Одбора Народне скупштине Српске за борачко-инвалидску заштиту Маринко Драгишић каже да су бошњачки званичници небројено пута поновили да је “једини начин борбе против негирања геноцида у Сребреници промовисање истине”.

– Сутра ће опет нас из Републике Српске оптужити за некакво негирање, а ми тражимо податке за потребе Независне међународне комисије управо да би се дошло до пуне истине о свему што се десило у Сребреници и око Сребренице од 1992. до 1995. године. Посљедњим потезом само потврђују да њима није стало до истине, већ до одржавања лажног мита о геноциду у Сребреници – навео је Драгишић.

 

 


http://srpskacafe.com/2020/03/suljagic-odbija-da-dostavi-podatke-o-zrtvama-sahranjenim-u-potocarima/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2020 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску