• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Разоткривање Алија изазвао рат у Босни
Алија изазвао рат у Босни Штампа Ел. пошта
Написао Вести онлајн   
четвртак, 03 новембар 2016 09:35

Четвртак 03.11.2016.

Коалициони партнер Бакира Изетбеговића, лидер Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудин Радончић, тешко је оптужио СДА и њеног оснивача Алију Изетбеговића. Радончић је потврдио оно на шта су Срби од почетка указивали - убиство српског свата 1. марта 1992. није био хир локалног криминалца Рамиза Делалића Ћеле, већ наручени злочин и провокација тадашњег бошњачког вођства.

Пред Основним судом у Приштини, Радончић је изјавио да је "Делалић био контроверзна личност која је радила за тајну муслиманску службу и да је чак сам изјављивао да је убијао за председника Алију Изетбеговића".

Делалић је као незгодни сведок касније ликвидиран. Радончић каже да је за то одговорна "бошњачка државна мафија која га је ликвидирала да не би открио десетак политичких убистава".

- У јавности је постојала верзија да Делалић тражи милионе марака од СДА зато што је по њеном налогу убио српског свата и тако почео рат у БиХ - истакао је Радончић у Приштини, где се појавио у својству сведока на суђењу Насеру Кељмендију, оптуженом за организовани криминал.

Овако тешке Радончићеве оптужбе на рачун оснивача СДА изазвале су реакцију те партије и Алијиног сина Бакира Изетбеговића, председавајућег Председништва БиХ, који их је назвао "недопустивим".

- Није фер и није људски правити интервју с мртвим Рамизом Делалићем и на бази таквог интервјуа оптуживати мртвог Алију Изетбеговића - прокоментарисао је млађи Изетбеговић, који је чврсто уверен да суд неће поверовати у овакве тврдње.

У Републици Српској се коментарише да је било питање времена када ће изаћи на видело ко је налогодавац убиства српског свата Сарајлије Николе Гардовића које је било окидач за почетак рата.

Изетбеговићи убијали и на Маркалама

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић изјавио је да су "Изетбеговићи убијали и на Маркалама и у Васе Мискина, постављали експлозиве где год су могли, а њихове егзекуције муслимана кулминирале су ратом у Цазинској Крајини и сукобом са Фикретом Абдићем".

Он је навео да су по налогу Алије Изетбеговића убијени и Мушан Топаловић Цацо, Рамиз Делалић Ћело, Јусуф - Јука Празина.

- Значајно је сведочење Фахрудина Радончића који је веома обавештена личност с обзиром на то да је био шеф кабинета команданта Армије БиХ Сефера Халиловића кога је Алија Изетбеговић такође покушао убити - тврди Галијашевић.

Српски представници су од почетка тврдили да је убиство српског свата у Сарајеву наручено, да су Васе Мисикина, Маркале један и два такође муслимани исценирали.

Председник Борачке организације РС Миломир Савчић очекује да ће у наредном периоду бити објављене и многе друге информације које се односе на злочине муслиманских снага, а за које су били оптужени Срби.

 

Пропало подметање

Савчић такође наводи да су и случајеви Маркале један и Маркале два под огромним питањем, као и случај Улице Васе Мискина који је удаљен из оптужница против првог председника РС Радована Караџића и команданта ВРС Ратка Младића, јер је доказано да се то није десило онако како су тврдиле муслиманске власти у време када су се догодили инциденти.

 

Са Бакиром из нужде

Бакир Изетбеговић очекује да ће бошњачка коалиција СДА и СББ опстати без обзира на иступ Радончића. Међутим, лидер СББ је неколико дана пре одласка у Приштину на сведочење говорио да је у коалицију са СДА ушао "из нужде, да би се стабилизовали односи у Федерацији БиХ".

- Све наше сусрете имали смо у службеним просторијама, што говори какве односе имамо. Ја нећу бити ничији медвед којег ће неко водати по вашарима - био је сликовит Радончић.

Председник Напредног клуба Чедомир Антић сматра да су сведочења попут Радончићевог добра и за саме Бошњаке како би злочине сагледали у правом светлу и "да не би ишли за лажним идолима". Он сматра и да је реч о политичком престројавању унутар бошњачког табора.

- Чини ми се да почиње да им смета харизма Алије Изетбеговића који је погрешно водио политику и да је на делу потреба Радончића, који је иначе придошлица са севера Црне Горе, да уведе плурализам у бошњачком политичком спектру - каже Антић.

 


Ј. Арсеновић - Вести

 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/610366/Alija-izazvao-rat-u-Bosni

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску