• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Разоткривање Радончић: Српски сват убијен по налогу СДА
Радончић: Српски сват убијен по налогу СДА Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
недеља, 30 октобар 2016 15:52

Аутор: Душанка Станишић | недеља, 30.10.2016 | Политика

За убиство Рамиза Делалића одговорна је бошњачка државна мафија, ликвидирали су га да „не би открио десетак политичких убистава”, тврди лидер СББ

Сарајево – Прошлонедељно сведочење председника Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудина Радончића у случају Насера Кељмендија, пред Основним судом у Приштини, изазвало је оштре и негативне реакције СДА Бакира Изетбеговића.

Из Председништва те странке наводе да су, упркос ранијим искуствима са Радончићем, „запрепашћени инсинуацијама и тенденциозним тврдњама” које је он изнео.

„Посебно су недопустиве, и због тога их са презиром одбацујемо, нетачне и злонамерне констатације изречене у вези са улогом Алије Изетбеговића. Увек и наново нас шокира спознаја о спремности Фахрудина Радончића да негира релевантне историјске чињенице, омаловажи колективну меморију бошњачког народа и жртвује његове светиње”, наглашено je у саопштењу СДА.

Као сведок тужилаштва у случају Кељменди, који је осумњичен за организовани криминал, трговину дроге и оружја, као и могућу умешаност у убиство Рамиза Делалића Ћеле у Сарајеву, Радончић је изјавио да је за убиство Делалића одговорна „бошњачка државна мафија” и да су га ликвидирали да „не би открио десетак политичких убистава”. То је, како је рекао, Делалић најавио у интервјуу „Слободној Европи” два дана пре него што је убијен.

Руководство СДА посебно су потресле Радончићеве изјаве које је, након што је Делалића описао као „једног од најпознатијих људи у БиХ”, као „једну од икона рата”, директно повезао са Алијом Изетбеговићем и убиством српског свата Николе Гардовића 1. марта 1992. године на сарајевској Башчаршији.

„У јавности је постојала верзија да Делалић тражи милионе марака од СДА зато што је по њеном налогу убио српског свата и тако је почео рат у БиХ”, казао је Радончић додајући, између осталог, и то да је у јавности, неколико месеци након што је Делалић убијен, „било много спекулација, а основна је била та да га је ликвидирала тајна служба како је не би више уцењивао и тражио новац”.

Одговарајући на питања судије, Радончић је у једном тренутку, како су пренели медији, изјавио да је Делалић „био контроверзна личност која је радила за тајну муслиманску службу” и да је „био дубоко инволвиран и чак сам изјављивао да је убијао за председника (Алија) Изетбеговића”.

Додао је да је Делалић два дана пре смрти „дао ексклузивни интервју у којем је објаснио које је злочине починила тајна муслиманска служба”. Копије тог интервјуа, објављеног након што је Делалић убијен, Радончић је предао судији.

Из СДА најављено је да ће коначан став о сведочењу Радончића и неким другим актуелним догађањима саопштити јавности након данашњег заседања колегијума и Председништва те странке.

Неколико дана пре одласка у Приштину на сведочење Радончић је, говорећи о тренутним односима СДА са којом је, како је навео, ушао у коалициони однос „из нужде, да би се стабилизовали односи у Федерацији БиХ”, за једну сарајевску телевизију изјавио да он са Изетбеговићем има врло службене односе. „Не ради се ту о неком великом пријатељству.

Све наше сусрете имали смо у службеним просторијама, што говори какве односе имамо. Ја само нећу бити ничији медвед којег ће неко водати по вашарима”, рекао је тада Радончић.

 

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/366819/Radoncic-Srpski-svat-ubijen-po-nalogu-SDA

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2016 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
31          

Помоћ за Републику Српску