• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1993. Лорд Овен и Т. Столтенберг, 25. јул 1993.
Лорд Овен и Т. Столтенберг, 25. јул 1993. Штампа Ел. пошта

Лорд Овен и Т. Столтенберг, 25. јул 1993.93-028-п

РЕПУБЛИКА СРПСКА
ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ
САРАЈЕВО

25. јули 1993,

Веома часни лорд Овен и уважени Т. Столтенберг
копредседавајући Међународне конференције о бившој Југославији

Екселенције,

Захваљујем на писму од 23. јула.

Схватајући да не постоји замена за заједнички договорено политичко решење које доводи у равнотежу све оправдане етничке и верске аспирације колико је то могуће са хумане тачке гледишта, желимо да предложимо нека тренутно ублажујућа средства која се могу применити у року од неколико дана, ако на свим странама има жеље за тим. Ми дајемо неопозиве гаранције, како сте захтевали, да ћемо учинити све што је у нашој моћи да обезбедимо да храна, вода, струја и гас неометано дођу до Сарајева. (Магистрални гасовод треба одблокирати у Мађарској; Муслимани треба да престану да ометају водоводне инсталације.)


Нудимо да Сарајево постане отворени град  уколико Муслимани пристану да учине слично. Што се тиче енклава у источној Босни, спремни смо да одустанемо од свих напада на њих ако се оружане снаге у њима разоружају. Ако они привремено признају наш шири суверенитет, ми ћемо са задовољством признати њихов унутрашњи суверенитет. Они ће тада моћи неометано да воде свакодневни живот, да улазе и излазе ради обављања посла и трговине, ако су у питању нормални безбедносни захтеви, као што Муслимани и Хрвати у многим деловима наше Републике раде  упркос рату и мржњи. Ваше екселенције морају да схвате да наш циљ није освајање још више територија, већ обезбеђење права приступа и безбедности. Нека територија остане у рукама њених становника.

Ова процедура за енклаве источне Босне би била претходница за послератну коегзистенцију између и унутар република, са отвореним границама, чак и пре окончања борби. Али до тога може да дође само када Алија Изетбеговић  и његови партнери прихвате да се ми и Хрвати нећемо сагласити са унитаристичком Босном под неким другим именом, и да зато морамо да преговарамо о трипартитном решењу en gros et en detail.

Одлучио сам, након много оклевања, да присуствујем женевским разговорима. Дозволите ми да објасним зашто сам се првобитно противио да учествујем. Прво,  као што сам вам већ разјаснио, не верујем да би разговори могли, како је планирано, да доведу до  политичког решења које сви тако жељно очекујемо све док муслиманско руководство не прихвати као основу за преговоре консензус хришћанске већине у корист конфедерације. Ово је још увек далеко, само зато што велике силе, укључујући и неке присутне на вашој конференцији, охрабрују Муслимане да буду против наших трипартитних мировних предлога.

Али ово није главни разлог  због кога сам сумњао да ћу присуствовати разговорима. Моја влада је озбиљно забринута због опасности од могућег оружаног напада на моју земљу који би могле да изведу снаге Северно-атланског пакта, које делују као УНПРОФОР, а заправо су под политичком и оперативном контролом сопствених влада и свог команданта кога је поставио НАТО. Ми сада лако можемо да будемо изложени ваздушним нападима смишљеним између осталог да би се уништиле наше инсталације и онеспособиле наше копнене снаге, и тиме се учиниле рањивим у односу на окупациону војску  која је на услузи непријатељским снагама. НАТО авиони који су недавно премештени у Италију,  чија је специјална намена дејство по копненим снагама, можда су тамо послати само као припрема за таква офанзивна дејства. Ако се одлучи, по било ком основу, да су припадници УНПРОФОР-а нападнути у току одбране такозваних “заштићених зона” (термини и односне активности без преседана у Женевској конвенцији или међународном праву), најсавременије наоружање за масовно разарање могло би бити некажњено употребљено против нас, као што су и Ваше екселенције споменуле у писму од 23. јула.


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску