• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ратна писма Ратна писма 1993. "Сарајево, отворен град", 25. јули 1993.
"Сарајево, отворен град", 25. јули 1993. Штампа Ел. пошта
"Сарајево, отворен град", 25. јули 1993.93-027-п

РЕПУБЛИКА СРПСКА
Председништво

ИЗЈАВА ЗА ШТАМПУ

25. јули 1993.

ЗАБРАНА   Молим вас да не користите овај материјал за електронске медије пре 13:00 сати по Гриничу у недељу 25. јула 1993. године, или за штампу пре 01:00 сати по Гриничу у понедељак 26. јула.

КАРАЏИЋ У ЖЕНЕВИ СА НОВОМ ПОНУДОМ
"Сарајево, отворен град"

Радован Караџић, председник Републике Српске (српска република у бившој Босни и Херцеговини), сагласио се да упркос првобитном противљењу, на инсистирање лорда Овена, ове недеље присуствује Међународној конференцији о бившој Југославији у Женеви, саопштено је данас (недеља) на Палама. Председник Караџић ће такође изнети предлоге за хитно побољшање услова који преовлађују  у источно-босанским енклавама и муслиманском сектору Сарајева.

У свом најновијем писму лорду Овену и др Столтенбергу (у прилогу) др Караџић је понудио да се Сарајево прогласи отвореним  градом ако  Муслимани и Хрвати пристану на реципроцитет. Понудио је поновно снабдевање водом, струјом и гасом  (ако Мађарска поново отвори гасовод) и прекид свих напада на муслимански сектор ако Муслимани учине исто. Такође је понудио да се прекину дејства против муслиманских енклава у источној Босни, којима би се обезбедио суверенитет унутар територије и слободан улазак и излазак, рад и трговина, под условом да се сложе да буду разоружане. ''Наш циљ није да добијемо више територије већ да обезбедимо право приступа и безбедност. Нека територија остане у рукама њених становника''.

У свом писму др Караџић је објаснио да се првобитно противио да присуствује овонедељним Женевским разговорима због две стрепње. Прво,  он је поново нагласио своје уверење да никакво политичко решење није могуће ''док муслиманско руководство као основу за преговоре не прихвати консензус хришћанске већине у корист конфедерације''.

"Ово је још увек далеко, зато што велике силе, укључујући и неке присутне на вашој конференцији, охрабрују Муслимане да буду против наших трипартитних мирових предлога".

Он је такође указао на свој страх да се НАТО можда већ одлучио за ваздушне нападе на Републику под изговором заштите војника УН у заштићеним зонама.

Др Караџић је закључио да се нада да ће санкције бити повучене чим споразум буде на видику, јер су санкције првобитно биле наметнуте због тобожње агресије Србије  у "конфликту" који се сада експлицитно посматра као "борба за сукцесију између ентитета староседелаца" - тврди он.

Референца: Славко Милановић, Владино одељење за штампу  (071) 783 462

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2009 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску