• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Позадина догађаја Позадина догађаја РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ [II]
РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ И РАТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ [II] Штампа Ел. пошта
среда, 17 јун 2009 18:31


II РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ

1.    Почетак процеса распада -

Распад Југославије имао је своје спољне и унутрашње узорке. О унутрашњим узорцима речено је у претходним поглављима. Треба додати да су националистичке и сецесионистичке владе у Словенији и у Хрватској одмах послије избора кренуле у остваривње сецесије, коју су биле обећале својим бирачима. На основу тога обећања, као и на израженом антикомунизму, ове владе су и дошле на власт.

Треба рећи да југословенски устав није довоњно давао основа за легалну сецесију. Због тога је предложено да се изврши допуна уставног система, доношењем правног акта уставног значаја који би регулисао услове и поступак издвајања из федерације. Предложено је да се, након спроведеног референдума, републике обрате федералном парламенту са захтјевом з аиздвајање из Југославије.


Друге републике (Србија, Црна Гора, Македонија и Босна и Херцеговина) у том тренутку нису захтјевале независност. Словенија и Хрватска су могле да се издвоје по основу неотуђивог права народа на самоопредјељење.

Међутим, Словенија и Хрватска се нису опредијелиле за нормални уставни поступак, већ су се опредијелиле за једнострани сецесионистички акт у виду „fait accompli“ и ангажовање међународних фактора путем организовања међународне мировне конференције о Југославији. За то су имале више разлога. Прво, договорено и легално издвајање из Југославије по основу права народа на самоопредјељење давало је могућност Србима, који су бољшевичком одлуком о гаранцијама припали републици Хрватској, да се такође издвоје из Хрватске и остану у Југославији.Друго, Словенија и Хрватска би као државе настале путем сецесије, а не путем сукцесије.То је Словенију и Хрватску доводило у неповољнији положај у погледу наслеђа Југославије, као и у погледу укључивања у међународну заједницу и њене организације.

Из тих разлога Словенија и Хрватска су се определиле за пут укидања Југославије као државе.

  

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2009 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску