• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Поруке НИСМО ЗАЈЕДНО, АЛИ ЈЕДНО ЈЕДВА ЧЕКАМ! Радовану Караџићу је данас рођендан, његов брат ОТКРИО КАКО СЕ ОН ОСЕЋА
НИСМО ЗАЈЕДНО, АЛИ ЈЕДНО ЈЕДВА ЧЕКАМ! Радовану Караџићу је данас рођендан, његов брат ОТКРИО КАКО СЕ ОН ОСЕЋА Штампа Ел. пошта
Написао Милица Божиновић | Ekspress   

Објављено: 19.06.2019 | Милица Божиновић | Ekspress

Екипа Еспреса разговарала је са рођеним братом Радована Караџића Луком Караџићем

Ратни председник Републике Српске Радован Караџић, осуђен је 20. марта ове године у Хагу на доживотну робију.

У коначној пресуди је наведено да су "злочини које је починио невиђених размера и бруталности". Такође, у пресуди стоји и да је Караџић крив за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.

Подсетимо, Караџић је пре три године осуђен на 40 година затвора за исте злочине, а казна је након жалбеног поступка преиначена и повећана на доживотну.

Данас је Радовану Караџићу рођендан, а бивши председник Републике Српске напунио је 74 године.

Тим поводом, екипа нашег портала разговарала је са рођеним братом Радована Караџића, Луком Караџићем. Он је за наш портал открио како се Радован сада осећа, као и да ли има неке посебне жеље на данашњи дан.

- Нисам се данас чуо са Радованом, али очекујем да ме позове касније. Разговарали смо јуче. И он и ја не придајемо пуно својим рођенданима од тренутка када смо почели да добијемо децу. А иначе, наши рођендани су увек у слави Светог Архангела Михаила, тад славимо све. А како су ту деца, онда славимо њихове рођендан, јер ипак су они важнији. Наши рођендани више нису тако битни. Али вама хвала што сте се сетили. Могу вам само рећи да једва чекам да га чујем да му честитам, кад већ не можемо да будемо заједно - каже Лука Караџић и додаје да су и Радован и он оптимистичког става што се тиче ревизије пресуде.

- Надамо се најбољем у вези ревизије пресуде коју очекујемо. Радован увек има позитивна размишљања, а највише из разлога што зна праву истину, а то је да није крив ни за шта. Он зна да је оптужница заснована на лажима, да је пресуда заснована на лажној оптужници и лажним сведоцима. Све оно што је ишло Србима у прилог током суђења није узето у обзир, него је једноставно превиђено и прескочено и о томе се нису ни изјашњавали - објашњава наш саговорник.

Караџић је става да је суд у Хагу показао како заправо суди.

- Све оно што се стављало Радовану на терет су му прикачили, па и оно што је суд убеђен да није урадио. Замислите сад механизам који је одлучивао по његовој жалби и жалби тужиоца, који је одбацио неке, наводећи да је одбрана у праву, па одбацио неке тачке оптужнице и рекао да нема нових или отежавајућих околности. Али му тај исти суд подигне казну са 40 година на доживотну. Тиме је сам суд рекао какав је, како суди и зашто је формиран - закључује Лука Караџић.

Подсетимо, уочи пресуде, веће Механизма за кривичне судове одбило је низ жалби Караџића, а међу њима и жалбу Караџића на дужину казне.

Караџић је након вишегодишњег скривања ухапшен у Београду 21. јула 2008. године, а девет дана касније изручен је Хагу и смештен у притворску јединицу Трибунала у Схевенингену из које никада није пуштен на привремену слободу.

Док је за њим била на снази потерница Хашког трибунала, он се у Србији крио под идентитетом доктора алтернативне медицине Драгана Дабића.

 

https://www.espreso.rs/vesti/politika/403587/nismo-zajedno-ali-jedno-jedva-cekam-radovanu-karadzicu-je-danas-rodjendan-njegov-brat-otkrio-kako-se-on-oseca

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2019 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску