• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Интервјуи Караџић: Рат је могао да се избегне
Караџић: Рат је могао да се избегне Штампа Ел. пошта
Написао Танјунг / Vesti onLine   
петак, 26 фебруар 2010 22:11

26. 02. 2010. 10:40h | Танјуг

Бивши председник Републике Српске и хашки оптуженик Радован Караџић изјавио је у интервјуу катарској ТВ станици "Ал Џазира" да је "имао несрећну улогу у несрећном рату у несрећној земљи" и да је рат у БИХ могао бити избегнут да је на челу босанских Муслимана било другачије руководство.

"То је био рат који "нисмо желели и који нам није био потребан," рекао је Караџић у разговору са новинаром "Ал Џазире" из притворске јединице у Схевенингену.

Караџић сматра и да је рат у БИХ, заправо био рат међу Србима јер су, како је рекао, босански муслимани "Срби који су примили Ислам под турском владавином."


Он је поновио да је са бившим америчким изаслаником за Балкан Ричардом Холбруком имао погодбу да га Хашки трибунал неће гонити уколико се повуче са државних и политичких фукција и јавног живота.

Рат је могао да се избегне: Радован Караџић


"Ја сам испунио са своја обећања и још увек чекам да Холбрук испуни своја", рекао је бивши лидер босанских Срба за ову ТВ станицу.

Караџић кога тужилаштво Хашког трибунала терети за геноцид и злочине против човецности током рата у БИХ 1990-их, каже да се "нада праведном суђењу" а да је досада бојкотовао процес зато што није имао довољно времена да се припреми.

"Желим да присуствујем суђењу под условом да ми буде дозвољено да учествујем. Не желим да будем као биљка на киши и снегу без могућности да активно учествујем, то би била срамота и за мене и за трибунал," рекао је он.

Судски процес против Караџића требало би да буде настављен 1. марта.

Осврћући се на 13-годишње скривање од Трибунала током кога је био прерушен у "доктора Драгана Дабића," он је рекао да "Дабић није чинио ништа што не би чинио и лекар Радован Караџић."

 

Да ли је било договора или не: Ричард Холбрук


"Дабић је практиковао традиционалну медицину која постоји хиљадама година. Верујем да су те две врсте медицине комплементарне и да их треба интегрисати. У том смислу Дабић је био Караџић и обратно," рекао је он.

На питање како се осећао док се крио и да ли је свакодневно страховао од хапшења, Караџић је рекао да је живот у страху "стално умирање," а да је он "живео а не умро."

Интервју Ал Џазири укључен је у емисију под називом "Тајни живот Радована Караџића" коју ће ова станица ове недеље емитовати у оквиру ширег серијала.

 

 

Извор: Vesti  onLine, 26. фебруар 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 27
28            

Помоћ за Републику Српску