• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Интервјуи Караџић: Срби да буду благи и толерантни према Црногорцима
Караџић: Срби да буду благи и толерантни према Црногорцима Штампа Ел. пошта
Написао РТРС | СРНА   
петак, 03 мај 2019 15:04

03/05/2019 | РТРС | СРНА

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић поручио је вечерас Србима у Црној Гори да буду благи према Црногорцима јер они тренутно имају кризу идентитета, као и да их треба разумјети и према њима бити толерантан.

- У Црној Гори нема сукоба међу народом јер су у Црној Гори већински народ Срби, а сви сукоби који су тренутно у Црној Гори су династичке природе и то је сукоб династија - оцијенио је Караџић, који се путем телефона из Хага укључио у трибину у "Српској кући" у Подгорици, на којој је први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник говорио о стварању Републике Српске.

 Он је истакао да је идентитет народа у Црној Гори српски већ 1.000 до 1.500 година.

- Сада је дошло до кризе идентитета и треба разумјети те људе, са њима се треба понашати благо, треба их разумјети. Нема никаквог сукоба у народу и све ће то доћи на своје мјесто - рекао је Караџић и навео да пише есеј о идентитету и кризи идентитета, мислећи на личност и кризу унутрашњег идентитета.

Према његовим ријечима, Србија је пуна Срба из Црне Горе.

- Срби из Црне Горе су напунили Србију и ту не може бити сукоба између народа јер смо ми једно. Маните се династичких подјела - нагласио је Караџић.

Он је поручио Србима у Црној Гори да буду стрпљиви, толерантни и да имају разумијевања према људима који имају кризу идентитета, додајући да се идентитет у једном народу ствара стотинама, а некад и хиљадама година.

Караџић, који се укључио у трибину када је Крајишник рекао да је он /Караџић/ најзаслужнији за стварање Републике Српске, поновио је своје раније тврдње да се држава и дјеца рађају у крви.

- Ако желиш да имаш нешто своје и да буде твоје, а то је држава и дијете, да не буде туђе, оно се рађа у крви - додао је Караџић.

Након што је Караџић завршио, прекидан аплаузима присутних на трибини у "Српској кући", Крајишник му је поручио да "престане тамо да се излежава и дође овамо".

"Имамо много важнијих послова", додао је Крајишник.

Академску трибину организовали су Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар "Свети Сава".

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је 20. марта првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

 


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=335916

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2019 >
н п у с ч п с
      1 2 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску