• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
март 2015

субота, 28 март 2015

За злочине у Зеници и Завидовићима био заинтересован и Хаг Штампа Email
субота, 28 март 2015 20:30 Сведочанства

28.03.2015 15:02 | Срна

Зеница - За злочине почињене над Србима и Хрватима током протеклог рата на подручју Зенице, у вријеме када је начелник Центра служби безбједности био Шефик Џаферовић, био је заинтересован и Хашки трибунал, рекао је извор близак правосуђу БиХ у Сарајеву.

Како је рекао Срнин извор посебно је била заинстеросавана некадашња главна тузитељица Карла дел Понте.

Он је навео да је Хашки трибунал 2006. године тражио од федералних власти документацију у вези са кривичним гоњењима, истрагама и пријавама злочина на подручју Зенице и Завидовића, односно у селима Малине и Ливаде, као и логору Каменица.

 У одговору из Кантоналног суда и тужилаштва, из октобра 2006. године, који су у посједу Срне, а које су потписали судија Хилмо Ахметовић и тужилац Харис Хаџиселимовић, наведено је да у архиву не постоје предмети или други документи који би упућивали на чињеницу да је извршен пријем кривичних пријава, захтјеване или вођене истраге или судски поступци у вези са убиствима, окрутним поступањем и злостављањем Срба и Хрвата на том подручју.

Опширније...


четвртак, 19 март 2015

Изетбеговићева власт имала сталну комуникацију са Бин Ладеном Штампа Email
четвртак, 19 март 2015 08:40 Муџахедини у БиХ

САРАЈЕВО, 18. МАРТА /СРНА/ - Информација службе безбједности Трећег корпуса такозване Армије БиХ о телефонском контакту припадника одреда "Ел муџахедин" с вођом Ал каиде Осамом бин Ладеном још један је у низу доказа да су муџахедини Алије Изетбеговића и лично Изетбеговић имали везу са свим вођама терористичке мреже, истакао је експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

"Власт Алије Изетбеговића, полиција и војни врх су имали сталну комуникацију са Осамом бин Ладеном и свјетском терористичком мрежом, а данас овом земљом требају управљати политички и вјерски сљедбедници Бин Ладена са знањем и вољом САД", упозорио је Галијашевић у изјави Срни.

Он је подсјетио да је Бин Ладен био у БиХ, чак постао и држављанин БиХ, а да је одобрење за накнадни упис у општински централни регистар рођених добио 28. децембра 1995. године.

Опширније...


среда, 18 март 2015

Кебо поднио нову пријаву против Махмуљина и Џаферовића Штампа Email
среда, 18 март 2015 18:12 Сведочанства

18/03/2015 | 15:10 | Извор: СРНА

Бивши потпредсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Мирсад Кебо поднио је Тужилаштву БиХ нову пријаву због сумње о почињеном ратном злочину против пензионисаног генерал такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина и предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Шефика Џаферовића.

Пријава је поднесена због командне одговорности за убијање заробљених Срба у округу Зеница и незаконито држање и мучење у логорима Каменица и Гостовићи које је имао одред "Ел Муџахид", као и илегално држање Срба у КПЗ Зеница као таоце за размјену за два брата Сакиба Махмуљина.

Кебо је рекао да се сви подаци које је навео у пријави налазе у материјалима које је раније доставио Тужилаштву, а које је обуставило истрагу.

Опширније...


субота, 14 март 2015

Александар МЕЗЈАЈЕВ: Право на извођење додатних доказа на суђењу. Cui prodest? Штампа Email
субота, 14 март 2015 09:05 Ставови

Читалац вероватно сматра да је циљ суђења утврђивање истине. Таква схватања циљева суђења су потпуно логична и проистичу из законодавства многих земаља. У међународним кривичним судовима и трибуналима уставни документи не утврђују циљеве процеса. Одавде се може извући закључак да међународни трибунали у крајњем случају нису обавезни да утврђују ту истину.

Ситуација није изненађујућа и није случајна. Тако статут МТБЈ, добивши јурисдикцију да истражује ратне злочине из неког разлога није добио јурисдикцију да истражује злочине против мира. Испада да су ратни злочини почињени, а рата као да није било. Ова “заборавност” креатора је потпуно разумљива: јер рат су распириле ураво оне државе које су и створиле МТБЈ. Из тог разлога Хашки трибунал није ни добио задатак да утврђује истину у овом или оном предмету.

Отуд и произвољни карактер судских процеса који се спроводе само против једне особе, али не и дела у суштини. Као последица таквог модела јавља се, на пример, ситуација када оптужени покушавају да изнесу одређене доказе али их суд одбацује из разлога што ти докази “нису релевантни за утврђивање кривице оптуженог”.

Ипак, проблем утврђивања истине у међународним кривичним процесима не може бити решен њеним простим игнорисањем. Питање о томе шта се стварно десило у овом или оном периоду југословенског сукоба појављивало се, појављује се и појављиваће се и даље. Посебно у контексту de facto утврђивања истине од стране суда, који излазе изван оквира питања о кривици конкретно оптужених лица.

Опширније...

Страна 1 од 4
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 Следећа > Крај >>

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2015 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску