• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна
четвртак, 21 октобар 2010
Љиљана Булатовић-Медић: Мој сусрет са Радованом Штампа Email
четвртак, 21 октобар 2010 20:49 Реч о Радовану

ЕСЕЈ О КЊИЖЕВНОЈ БИОГРАФИЈИ РАДОВАНА КАРАЏИЋА [1]


Признајем: већ у моменту када сам прихватала жељу мојих нових пријатеља, а поштованих главних уредника часописа ''Роднаја Ладога'', да сачиним есеј о Радовану Караџићу као књижевнику, знала сам да је то  посебан задатак. Далеко одговорнији од описа његовог политичког лика и улоге у историји српског народа, па и уопште у историји краја 20. и почетком 21. века, иако сам по професији професор књижевности, а по вокацији и опредељењу писац, иако поседујем и читала сам  све Радованове књиге, све записано шта је говорио и писао, било као државник или књижевник.

Напомињем да се оцене и  разматрање његове литературеу последње време углавном објављују трагом доделе и образложења неких признања за поезију или допринос словенској култури, када се најчешће оглашавају полемичари са много острашћености, тврдећи да су та признања, пре свега, последица Радовановог политичког ореола!Стога сам се  потрудила да драгим читаоцима на руском језику саберем  основне елементе  књижевне биографије др Радована Караџића, а у околностима да је већ две деценије свакодневно у жижи интересовања, превасходно политичке јавности.

Опширније...

БиХ не да Караџићу документа за одбрану Штампа Email
четвртак, 21 октобар 2010 20:30 Вести

20. 10. 2010. 16:54h  | Танјуг

Судско веће Хашког суда, које води суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, позвало је власти БиХ да поднесу извештај о својим активностима у вези достављања докумената које је Караџић више пута тражио од БиХ, саопштено је данас из Хашког суда.

Судско веће је затражило да извештај о активностима БиХ буде достављен до 15. новембра, истичући да су власти БиХ дужне да подједнако сарађују и са тужилаштвом као и са оптуженим и одбраном у процесу.

Пред судским већем је 15. октобра одржана расправа којој је присуствовала амбасадорка БиХ у Холандији Миранда Сидран Камишалић, пошто је одбрана Караџића незадовољна сарадњом власти БиХ.

Опширније...

Караџић: Срби нису одговорни за снајперске инциденте Штампа Email
четвртак, 21 октобар 2010 20:24 Вести

20:50   |   20/10/2010 | СРНА

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић оспоравао је данас, унакрсно испитујући свједока Богдана Видовића, наводе из оптужнице према којима је Војска РС одговорна за снајперске инциденте у којима су страдали цивили у Сарајеву.

Видовић је у истрагама снајперских и артиљеријских инцидената учествовао као криминалистчки техничар сарајевског Центра служби безбједности, а Хашко тужилаштво путем овог сведока уводи у доказе инцидент од 19. јуна 1994. године када је повријеђено неколико путника који су се налазили у трамвају који се у правцу запада кретао улицом Змаја од Босне према Алипашином пољу. Трамвај се у тренутку инцидента налазио код хотела "Холидеј ин".

Опширније...

Караџић: Срби нису пуцали на трамваје Штампа Email
четвртак, 21 октобар 2010 20:16 Вести

Среда, 20. Октобар, 2010.| Аутор: Агенција БЕТА

ХАГ - Унакрсно испитујући сведока оптужбе, оптужени Радован Караџић побијао је пред Трибуналом у Хагу навод оптужнице да су припадници Војске Републике Српске 1994. године пуцали на трамваје у Сарајеву.

Тадашњи председник РС оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада 1992-95. године.

У главном исказу, прошле недеље, сведок оптужбе Богдан Видовић који је током рата био криминалистички техничар у сарајевској полицији, изјавио је да је истрагом утврђено да су хици који су у неколико наврата ранили цивиле у трамвајима били испаљени из правца Грбавице, где су били положаји ВРС.

 

Опширније...

Страна 1 од 2
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску