• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Стотине џихадиста стиже из Сирије, спрема им се “дочек” на аеродрому
Стотине џихадиста стиже из Сирије, спрема им се “дочек” на аеродрому Штампа Ел. пошта
Написао С. Мишљеновић | Вечерње новости   
субота, 07 децембар 2019 09:30

С. Мишљеновић | 07. децембар | Вечерње новости

Почиње процес депортације држављана БиХ после пада тзв. Исламске државе. Очекује се долазак још 256 радикалних терориста

ДЕВЕТОРИЦА мушкараца, припадника терористичке организације Исламска држава, који стижу у БиХ из Сирије, одмах по слетању авиона на сарајевски аеродром ће бити ухапшени и предати у надлежност Тужилаштва БиХ. Поред деветорице опасних терориста из Сирије ће депортовати још седам жена и 15 деце.

Жене и деца ће бити смештени у Делијашу, код Сарајева, где се налази азилантски центар. Они ће након одређеног времена и завршетка свих потребних провера бити пуштени кућама.

Када се говори о деветорици опасних терориста који стижу у БиХ на списку су Армин Чурт, Сенад Касуповић, Јасмин Кесеровић, Емир Алишић, Миралем Бербић, Хамза Лабиди, Мухарем Дунић, Емир Маркота и Армин Џелко.

- Сви они ће бити осумњичени за кривична дела организовање терористичке групе у вези са кривичним делима противзаконито формирање и придруживање паравојним или параполицијским формацијама и тероризам - каже, за "Новости", Драган Мектић, министар безбедности БиХ.

Он додаје да се ради о опасним лицима којима ће одмах бити одређен једномесечни притвор.

Долазак деветорице терориста са пет година стажа ратовања за Исламску државу тек је први контингент ратника из ИД, који ће бити пребачени у БиХ, након слома те терористичке творевине.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, каже, за "Новости", да се у наредном периоду очекује долазак око 256 опасних терориста у БиХ, а који су сада у заробљеништву.

- Слаба законска регулатива омогућава тим особама да се нагоде са Тужилаштвом и да добију годину дана затвора, коју могу да плате и одмах изађу на слободу. Сада је на безбедносним агенцијама да прате и токове новца и да виде ко за ове људе плаћа казне и одакле стиже новац - истиче Галијашевић.

Он додаје да деветорица која стижу у БиХ припадају групи Нусрета Имамовића, вехабијског вође, који већ пет година ратује за Исламску државу. Међу њима најопаснији су Армин Чурти и Јасмин Кесеровић, који је чак био у клиповима Исламске државе где је позивао на убиство по Сједињеним Америчким Државама.

- Све особе које долазе у БиХ из Сирије су опасне. То су људи који су прошли обуке за борбу и учествовали у терористичким акцијама. Посебно је опасан Емир Маркота. Његове слике још нема, а претпоставља се и да му је ово лажно име и службе уопште не знају ко се крије иза тог имена - истиче Галијашевић.

Он додаје да пуштања на слободу значи и јачање радикалне идеологије у БиХ, јер они долазе и са новим порукама за радикалне исламисте у БиХ.

- Уколико правосуђе БиХ поменуту деветорицу не осуди на вишегодишње казне то ће бити јасна порука да су терористи добродошли у БиХ. Оваквим потезом од БиХ се прави "буре барута", које би могло да експлодира на штету Европске уније - истиче Галијашевић.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ

ЏЕВАД Галијашевић подсећа и да се ранијих година у БиХ вратило око 100 опасних ратника џихада, а отворена су само 42 кривична предмета, од којих је 21 завршен договором.

- Сви су договорили казну од годину дана затвора коју могу да отплате, осим једног џихадисте, који је у договору добио две године - указао је Галијашевић.

 


http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:834558-Stotine-dzihadista-stize-iz-Sirije-sprema-im-se-docek-na-aerodromu

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2019 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску