• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Долази група од 24 повратника ИСИС, идентитет непознат
Долази група од 24 повратника ИСИС, идентитет непознат Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
четвртак, 05 децембар 2019 08:22

БАЊАЛУКА, 4. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је Срни да на данашњој сједници Ударне групе за борбу против тероризма и јачања способности за борбу против тероризма, а којој је присуствовао представник Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске, нису саопштена имена повратника из Сирије у БиХ.

"Уопште није било говора о именима лица која треба да дођу у БиХ. У овом тренутку безбједносне агенције располажу само информацијом да треба да дођу 24 особе, а у питању су жене и дјеца", нагласио је Ћулум.

Он је рекао да је Ударној групи од раније познат став МУП-а Републике Српске - да траже да се саопшти идентитет лица која треба да се врате у БиХ, да се провјере њихови идентитети и да се утврди да ли су држављани БиХ.

Ћулум је истакао да сва та лица која се враћају морају прво да се провјере код безбједносних агенција, да се види каква постоје сазнања о њима.

"Она лица за која се утврди да нису држављани БиХ, неће бити примљена у БиХ. Лица за која буду постајали основи сумње да су учествовала на ратиштима у одређеним групацијама или терористичким организацијама, као и лица за која постоје основи сумње да су починила кривична дјела биће процесуирана", нагласио је Ћулум.

Директор Полиције Републике Српске је истакао да за сва друга лица која су радикализована у Сирији или су били припадници одређених групација, без обзира да ли је ријеч о женама или дјеци, треба да иду у процес ресоцијализације.

Када је ријеч о дјеци и њиховом држављанству, Ћулум је појаснио да постоји посебна законска процедура.

"Ако дјеца остварају право на држављанство на основу родитеља онда ће ићи у процес за пријем у држављанство", рекао је Ћулум.

Он је навео да она лица која су изгубила држављанство БиХ, односно која су се одрекла држављанства не треба враћати у БиХ.

Ћулум је рекао да је на сједници Ударне групе, која је одражан у Тужилаштву БиХ у Сарајеву, речено да није дефинитивно да ће ова група лица доћи у суботу у БиХ, те да постоји могућност да дођу пар дана касније.


 
http://89.111.245.19/novosti/743767/dolazi-grupa-od-24-povratnika--identitet-nepoznat.htm

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2019 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску