• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Одложена депортација џихадиста из Сирије у БиХ
Одложена депортација џихадиста из Сирије у БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Младен Кременовић | Политика   
субота, 12 октобар 2019 16:34

Младен Кременовић | четвртак, 10.10.2019 | Политика

Међу деветорицом терориста чији се повратак још очекује налази се и борац Исламске државе познат по снимцима у којима позива на убијање хришћана

Бањалука – Пре три године, када је објављен један од видео-снимака у којем држављанин БиХ с ратишта из Сирије позива муслимане на џихад и убиства хришћана, коментарисало се да пре или касније стотине терориста који су отишли у рат под заставом Исламске државе чека повратак у БиХ, када би могли наступити проблеми. Почетак тога могао се десити сутра увече, за када је била заказана депортација деветорице џихадиста из Сирије.

То је у последњем часу до даљег одложено због турске офанзиве на североистоку Сирије. Када се буду поново нашли у својој домовини, ова деветорица екстремиста ће, како је раније објавио министар безбедност БиХ Драган Мектић, бити предати на процесуирање.

Како је писао „Журнал”, међу деветорицом је и Јасмин Кесеровић из Завидовића, познат по неколико пропагандних видео-снимака Исламске државе у којима је позивао на убијање хришћана. За Кесеровића су медији писали да је напустио средњу школу јер му тамо није било дозвољавано да клања, након чега се упутио у Горњу Маочу, упориште вехабија, како би изучавао Куран.

„Да имам још девет синова, отишли би у џихад и борили се за Алаха”, пренео је својевремено „Вечерњи лист” речи Јасминових родитеља.

„Журнал” пише да је за шесторицом џихадиста расписана црвена Интерполова потерница и да ће они одмах бити пребачени у надлежност Суда БиХ, док је за тројицом расписана потрага и њих ће преузети припадници Државне агенције за истраге и заштиту (Сипа) БиХ.

РТРС подсећа да је Кесеровић на бошњачком језику претио становницима Сан Франциска и Лас Вегаса, позивајући на убиства хришћана.

„Устаните, о муслимани, убијајте хришћане и њихове слуге, у њиховим градовима и њиховим државама. Постављајте им експлозиве под њихова кола, у њихове куће и канцеларије. Убијајте их снајперима и пригушивачима, убијате их онако како сте у могућност, о муслимани, па макар то било и ножем. И немојте правити разлику између војника и цивила”, наводи се у снимку.

Порука Јасмина Кесеровића требало би да забрине безбедносне структуре, наводе стручњаци за безбедност који могуће проблеме виде у крхкости правосудног система БиХ.

„Добар део тих структура, а и политичких елита, не схвата добро проблем пред којим се налазимо”, рекао је за РТРС Драгомир Кесеровић, професор на бањалучком Факултету за безбедност.

На ратишта у Сирији и Ираку из БиХ је отишло најмање 300 људи, а није познато колико их се вратило.

„Деветорица младих људи и њих три стотине који треба да се врате фанатизовани су у БиХ и нама су потребни одговори на питање ко је те људе завео, која их је то организација упутила на сиријско ратиште и ко је улагао у њих. Тужиоци би требало да се занимају и тиме ко је та лица послао тамо, а плашим се да би одговори показали да таквих има и у појединим политичким, верским и безбедносним структурама”, каже за наш лист Џевад Галијашевић, експерт за питања безбедности.

 


http://www.politika.rs/scc/clanak/439547/Odlozena-deportacija-dzihadista-iz-Sirije-u-BiH

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2019 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску