• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Приједлог за продужење притвора Ибри Ћуфуровићу
Приједлог за продужење притвора Ибри Ћуфуровићу Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
субота, 20 јул 2019 03:14

САРАЈЕВО, 18. ЈУЛА /СРНА/ - Tужилаштво БиХ предложило је продужење притвора Ибри Ћуфуровићу, оптуженом за организовање терористичке групе и ратовање у Сирији.

Тужилац Ћазим Хасанспахић предложио је да буде продужен притвор оптуженом, у којем се налази од 20. априла, рекавши да је Тужилаштво дало детаљне разлоге у писаном приједлогу.

"Оптужени је исказао спремност да буде недоступан органима гоњења. Био је пет година недоступан", подсјетио је Хасанспахић, додавши да је за Ћуфуревићем била расписана међународна потјерница три године, а да је он приведен пред правосудне органе БиХ у априлу ове године.

Одбрана сматра да је приједлог Тужилаштва неоснован, те је затражила да притворска мјера буде замијењена мјерама забране, и то напуштања мјеста боравишта, те одузимањем путних исправа, које су већ одузете, и забраном издавања нових, преноси Бирн.

Адвокат Сенад Дуповац рекао је да не постоје околности које указују на опасност од бјекства, додавши да то што је Ћуфуровић боравио у Сирији није довољан аргумент за постојање те опасности.

Дуповац је навео да и кључни свједок Тужилаштва сам указује на то да је оптужени имао жељу да се што прије врати у БиХ.

"Ћуфуровић је 19 мјесеци провео у логору, ухваћен је приликом бјекства", рекао је Дуповац, додавши да терористичка организација "Исламска држава" више и не постоји, те да оптужени не би фактички имао гдје побјећи.

Ћуфуровић је рекао да је био одсутан пет година, али да није био у бјекству.

"Нисам бјежао ни од кога. Знао сам да постоји потјерница и имао сам намјеру да се вратим, али био сам спријечен у тој намјери", навео је он.

Тужилаштво се успротивило приједлогу одбране за одређивање мјера забране.

Ћуфуровић је оптужен да је 21. априла 2014. године напустио БиХ, те отпутовао у Турску, одакле је илегално прешао границу и дошао на територију Сирије, гдје се придружио "Исламској држави".

"Оптужени је све до 20. априла 2019, скоро пет година, боравио на наведеном подручју, гдје је, заједно са другим особама из БиХ које су боравиле у Сирији са истом намјером, користећи име Абу Касим Албосни, учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни снага `Исламске државе` у Сирији у јединици `Бејт командос`, која је касније промијенила име у `Ел Акса`", наводи се у оптужници.

Суд ће о овим приједлозима накнадно донијети одлуку.


 
 http://89.111.245.19/novosti/708902/prijedlog-za-produzenje-pritvora-ibri-cufurovicu.htm

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2019 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску