• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Преслушани разговори вехабија
Преслушани разговори вехабија Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
уторак, 15 новембар 2016 10:04

Аутор: Доротеа Чарнић  | понедељак, 14.11.2016. у 16:43

Подбићанин, означен као највећа опасност од тероризма за нашу земљу, позива Београђанина Горана Павловића Абдулаха у Египат, а он му одговара да га у Србији прогањају

У наставку суђења седморици муслимана, припадника вехабијског покрета оптужених за тероризам, везе са такозваном Исламском државом и организовање одлазака наших грађана на ратиште у Сирију, судско веће Специјалног суда преслушавало је разговоре оптужених, вођене путем скајпа током 2013. године.

На предлог тужилаштва, емитовани су прислушкивани разговори између оптужених Абида Подбићанина, који је у тренутку разговора био у Египту, и Горана Павловића Абдулаха, који је тада био у Београду.

Обојици се, подсећамо, суди у одсуству. Подбићанин, кога српске безбедносне службе означавају као највећу опасност од тероризма за Србију, у једном од тих разговора позива Павловића, за кога се тврди да је вођа око 200 београдских вехабија и који је у Србији хапшен због поседовања велике количине оружја и експлозива, да дође код њега у Египат.

Подбићанин у разговору предлаже Павловићу да купи карту и дође, на шта му овај одговара:

– Прво да решим са овим људима што ме прогањају.

– Ови што те оптужују да хоћеш да убијеш Вучића – пита Подбићанин кроз смех.

– Да.

– Заједно са Кељмендијем. Он је био мафијаш у Босни, па је побегао на Косово.

– И сам Вучић се нашао у чуду одакле та вест. Све су то лажи. Они тако пишу да узнемире људе – одговорио је Павловић.

Подбићанин и Павловић разговарали су о учењу ислама у Египту. Павловић се интересовао колико је времена потребно да се научи арапски језик. Подбићанин му нуди помоћ преко својих „везица”, а на његову примедбу да су проблем финансије, одговара: „Алах ће помоћи ономе ко озбиљно ради на томе”.

Према оптужници, окривљени су на „Фејсбуку” пропагирали тероризам и позивали на самоубилачке акције у Рашкој области, Београду и Риму. Тужилаштво их терети да су од истомишљеника у Србији, земљама у региону и западној Европи континуирано прикупљали новац и финансирали одлазак више грађана Србије, које су врбовали ради учешћа у оружаним сукобима, најпре у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

Павловић није оптужен да је планирао да убије премијера Александра Вучића, иако се то може закључити на основу његовог разговора са Подбићанином. Преслушан је и разговор необичног садржаја између Павловића и извесног Сеида Чолића.

– Добићете све поруке које треба да добијете – рекао је Павловић.

– Ти ми требаш. Вреба са свих страна – одговара Чолић.

– Јесте брате, шејтан је ту – наставља Павловић.

– Стоји на три велике ствари.

– Јел виђаш дебелог? Реци му да не таласа. Разбиће се о стене, и други таласи разбиће се због њега о стене – каже Павловић.

– Он диже прашину – закључује Чолић.

Подбићанин је, како је навела одбрана на почетку суђења, погинуо на ратишту у Сирији, али у суд није стигао никакав доказ о његовој смрти, због чега се сматра да је у бекству. Безбедносне службе сматрају да је он инсценирао своју погибију да би могао да се врати у Србију.

Поред њега и Павловића, сматра се да је међу организаторима групе и Тефик Мујовић, који је Србији изручен из Турске. И он, као и остали оптужени, одбацили су све за шта их тужилаштво терети, наводећи да су у Сирију ишли ради учења ислама и живота по шеријатским правилима.

 


http://www.politika.rs/scc/clanak/367816/Preslusani-razgovori-vehabija

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску