• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини У ФБИХ све више присталица радикалних исламистичких покрета
У ФБИХ све више присталица радикалних исламистичких покрета Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
уторак, 01 новембар 2016 15:46

БАЊАЛУКА, 1. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Федерацији БиХ /ФБиХ/ тренутно се налази 6.150 особа које су повезане са исламским тероризмом, а број присталица радикалних исламистичких покрета и симпатизера "Исламске државе" значајно се повећао у односу на раније процјене, сазнаје лист "ЕуроБлиц".

У дијеловима БиХ, у којима већински живе Бошњаци, број оних који подржавају и спонзоришу вехабијски покрет, како се процјењује, повећан је на 120.000.

Извори листа из безбједносних служби Републике Српске које се баве аналитиком и борбом против тероризма наводе да се у ФБиХ и даље пере новац којим се финансирају терористичке активности и спонзоришу терористички кампови и базе у 64 насеља на подручју тог ентитета.

Подсјећају да је скоро идентичне податке о БиХ, као "највећој терористичкој бази на тлу Европе", недавно објавио и "Викиликс", позивајући се на сазнања америчких стручњака.

"Оснивачи и лидери Активне исламске омладине, чији је рад у БиХ забрањен послије терористичких напада на САД 11. септембра 2001. године, наставили су да управљају овом организацијом и њеним исламистичким системом и након изрицања забране. Многи од њих су стигли до сиријског ратишта, а неки су били директни организатори слања фанатичних џихадиста у Сирију и Ирак", тврде извори "ЕуроБлица".

На списку оснивача и лидера Активне исламске омладине у БиХ, који је објавио "Викиликс", налазе се бројни декларисани радикални исламисти и старе полицијске муштерије које су домаће безбједносне службе више пута хапсиле због сумње у повезаност са тероризмом.

На списку неформалних вођа налазе се Насер Палисламовић, Елвир Чолаковић, Аднан Пезо, Недим Харачић, Абдусамед Насуф Бушатлић, Мурис Љубунчић, Идриз Биљбани, Езхер Бегановић, Асим Рамуљ, Узеир Крњић, Билал Боснић и Абдулмелик Башић.

 

 

 http://www.srna.rs/novosti/446592/u-fbih-sve-vise-pristalica-radikalnih-islamistickih-pokreta.htm

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2016 >
н п у с ч п с
    2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску